Op 25 oktober 2014 vond de derde editie van het EK Stoneskimming (oftewel ‘keilen’) plaats in het Hof van Vlaardingen. Het Ek Stoneskimming is een duurzaam, sympathiek én dynamisch evenement dat qua karakter en uitstraling naadloos aansluit bij de tijdgeest van ‘meer met minder’. Een officieel Europees kampioenschap van een sport die door bijna iedereen wel eens beoefend is, maar die maar door weinig mensen als een sport zou worden bestempeld. Toch is het een wereldwijde beweging met diverse landelijk kampioenschappen en zelfs een jaarlijks wereldkampioenschap in Schotland.

Stoneskimming, in goed Nederlands (en vrij naar Koot & Bie): ‘steentjes keilen’, is een bezigheid die de kernkwaliteiten van de stad Vlaardingen, Water & Groen, combineert met een lichaamsbeweging die qua complexiteit en concentratie vergelijkbaar is met de golfswing. Het uitgangspunt is heel eenvoudig: een platte steen moet zo ver mogelijk over het water geworpen worden binnen een bepaalde baan. Om afstanden van meer dan 70m meter te halen, moet de steen o.a. zo snel mogelijk om z’n as spinnen. Het is een volwaardige publiekssport met een lage drempel voor de deelnemers. Het evenement heeft naar schatting ca. 150 doelbewuste deelnemers, 100 impulsieve deelnemers en toeschouwers aangetrokken, voornamelijk inwoners van Vlaardingen en vrienden en bekenden van de deelnemers.

Wie zijn keilvaardigheden wilde meten met deelnemers uit heel Europa kon zich voor dit kampioenschap opgeven.Om alvast in de stemming te komen en zijn of haar gooi skills te verbeteren kon op 24 oktober een clinic volgen die gegeven werd door de teamcaptain van het Nederlands team. Met echte keilstenen, die afkomstig waren van het Schotse eiland Eastdale, gooide men er goed op los. Nadat iedereen was warm gedraaid kon het echte kampioenschap beginnen. Aan de oever van de vijver verzamelden zich gedurende de dag zo’n steeds meer publiek die vermakelijk naar de keilende deelnemers keken en enthousiast de gegooide standen  door  riepen.

Dat deze sport beoefend kan worden door zowel jong als oud is op dit kampioenschap gebleken. Zo gooide de 8 jarige Yannick Heber 49 meter en Pim Postma (10) gooide maar liefst 75 meter! De beste mannelijke stone skimmer was dit jaar weer de 59 jarige Paul Crabtree (59) uit Schotland. Zijn beste worp was maar liefst 83 meter.  Bij de vrouwen was Lucy Wood (35) de winnares door haar worp van 39 meter.